Epcot

Epcot is geopend in 1982 en is het leerzaamste Disneyworldpark. De naam Epcot is een afkorting en staat voor Experimental Prototype Community Of Tomorrow.

 

Epcot bestaat eigenlijk uit 2 parken in 1, namelijkFuture World en World Showcase. Future World is elke dag open van 9 tot 9 en World Showcase van 11 tot 9.
Kijk voor een uitgebreide uitleg over de toegangsprijzen en alle mogelijke combinatiemogelijkheden bij het hoofdstuk Walt Disney World. Na het passeren van de entree zie je links en rechts allemaal marmeren zuilen staan. Dat is een project, dat Epcot een aantal jaren geleden, in 1999 ter gelegenheid van het Millennium gestart is, Leave a Legacy. Daarbij kon je een foto of een tekstboodschap achterlaten voor het verre nageslacht, maar sinds halverwege 2007 is dit niet meer mogelijk en is Disney dit project aan het afbouwen. Loop eens langs de

44777_1581

teksten en de foto’s, leuk om te zien hoe iedereen dat invulde. Daarna komt men binnen bij de grote bol, de blikvanger van Epcot, met tot voor kort daarop de hand van Mickey en deletters EPCOT. Nu is de bol weer “kaal” zoals het in het begin was. In deze bol, Spaceship Earth huist een attractie, een leerzame tocht door de communicatie-wereld. Als je de attractie verlaat ga je nog door en langs een interactief gebied van de sponsor, het ons ook niet onbekende bedrijf Siemens. Bega niet de fout gelijk bij binnenkomst in de bol te willen, dat wil namelijk iedereen. Verderop de dag is er van wachtrijen geen sprake meer, dus ga wat later.

Rondom de fontein in het midden (met elk kwartier een fonteinshow met muziek) liggen diverse aantrekkelijke attracties. The Seas with Nemo & Friends (vroeger heette het paviljoen The Living Seas) herbergt een gigantisch aquarium, waar je op het gemakje wandelend
kunt rondkijken. Sinds het succes van de film over het visje Nemo heeft deze een belangrijke en dominante plaats in het aquarium ingenomen, de nieuwe naam zegt het al. Heel vermakelijk is Turtletalk with Crush: praten met een tekenfilmfiguur op een scherm, die ook echt antwoord geeft. De nieuwste aanvulling is Nemo’s Undersea Adventure, waarin je in een soort gigantische schelp door het aquarium “rijdt” en daar Nemo en al zijn vrienden (bijna live) kunt ontmoeten: een zeer amusant ritje. Verwonder je over de techniek waarmee dit gedaan is. Je kunt er ook een kijkje achter de schermen nemen via een 2 en een half uur durendeexcursie. Het kost niet weinig, ongeveer $100, maar je mag dan ook een half uur met speciale snorkelapparatuur in het grote basin tussen de vissen zwemmen! Minimumleeftijd is 8 jaar.

 

Het paviljoen The Land herbergt een aantal leuke attracties en eetgelegenheden met als topper de attractie Soarin’ over California. Soarin’ is gebouwd naar voorbeeld van de attractie in het parkCalifornia Adventure in Anaheim. Het is een akelig echte zweeftocht over Californie met de sneeuw, het surfen, de Golden Gate Bridge, golf en Disneyland Anaheim, allemaal een fantastische ervaring. Let ook op de geur, het is ook onderdeel van de tocht over Californie. Zelfs de wachtrij van Soarin’ is tegenwoordig een attractie: interactief spelen met de andere wachtenden. Een andere leerzame attractie in The Land is de boatride Living with the Land, een tocht langs en door alles wat “het land” oplevert aan eten. Een derde attractie in dit paviljoen is The Circle of Life, een theaterhappening over de eeuwige circulatie van eten. Over eten gesproken: in dit paviljoen kun je lekker eten !

Honey, I Shrunk The Audience is een soort 3D-film in een bioscoop, waar de meest wonderbaarlijke dingen gebeuren, het hele theater beweegt! Deze attractie bevindt zich trouwens ook in Disneyland Parijs, maar is daar minder leuk, omdat in Florida je het hele jaar door met blote benen zit en loopt en in Parijs heb je vaak een lange broek aan! Na het bezoeken van de attractie begrijp je precies wat ik bedoel! Naast deze attractie zit de Jouney into Imagination. Nog niet zo gek lang geleden weer heropend, nadat een eerdere verbouwing van een succesvolle oude attractie met dezelfde naam, een afgang bleek: teleurgestelde boze bezoekers. Nu is het een soort compromis geworden met de terugkeer van het draakjeFigment. De attractie gaat over zien, horen en ruiken, maar ik ben er niet erg van onder de indruk.

In de Universe Of Energy leer je waar de energie vandaan komt via comedyster Ellen Degeneres en de quiz Jeopardy. Aantrekkelijke, maar wel wat lang durende attractie, waar je zelfs onder levensgrote levensechte dino’s doorrijdt. Vergeet hier de preshow (voor de eigenlijke show) niet. Hoort bij het geheel en is heel grappig.

Een van de topattracties van Epcot is absoluut Test Track, waarbij je in een zogenaamde testauto een test-traject aflegt. Heel levensecht gemaakt en je gaat echt heel hard. Een absolute must, niet overslaan. Lang is er Epcot gebouwd aan een andere zeer spectaculaire topattractie, Mission Space, waar je een bijna echte ruimtereis maakt, inclusief een soort gewichtsloosheid. Er wordt samengewerkt met  NASA. Als je de, ook van buiten fraai ogende attractie betreedt zie je eerst een film om in de sfeer te komen. Daarna ga je met 4 personen in een soort raket. Als de deuren dicht gaan, dan bedien je zelf alle knoppen. De knoppen zijn verlicht en moeten ge-activeerd worden. Als dat gedaan is gaan de stoelen waarop je zit naar achteren en word je gelanceerd. Je voelt je omhoog gaan en je krijgt een soort gevoelloos gevoel in je benen. De beelden die je ondertussen ziet zijn adembenemend. Je moet wel een sterke maag hebben, want er gebeurt nogal wat met je… Er zijn zelfs kotszakjes aangebracht! Sinds er wat ongelukken gebeurd zijn met deze attractie ( 2 passagiers met hartklachten die overleden) is er ook een tamme versie gemaakt zonder risico. Bij de entree van de attractie staat dat duidelijk aangegeven.

 

In het midden, naast de fontein, bevinden zich, behalve wat eetgelegenheden ook Innovations East en West. In deze attracties veel interactief computerwerk, allemaal zeer leerzaam. Ook zijn er diverse mogelijkheden om het thuisfront te verrassen met een foto via internet. Heb je dorst en wil je geen geld uitgeven, ga dan naar Club Cool, naast de fontein, waar je gratis frisdranken uit de hele wereld kunt testen. Gesponsord door Coca Cola, maar dat drankje zit er niet bij…….

World Showcase ligt achter Future World en ligt rondom het World Showcase Lagoon. Hou in de gaten dat hier elke avond om 9 uur ’s werelds mooiste en spectaculairste vuurwerk- en licht/laser/watershow te zien valt, de IllumiNations, Reflections of Earth. Zoek bijtijds een goed plekje en geniet! Mijn favoriete plek is bij Duitsland, schuin achter het “glaspaviljoen”.

 
In World Showcase zijn paviljoens van 11 landen te zien, met attracties, winkels en eetgelegenheden uit het desbetreffende land. Linksom lopend kom je eerst bij Mexico, met mooie artikelen, lekker chique eten en een eenvoudige nieuwe ride: Grand Fiesta Tour Starring The Three Caballeros. Daarna kom je bij Noorwegen, met een drukke character-eetgebeuren in restaurent Akerhus: Princess Storybook Dining.
Eten met de prinsessen zoals o.a. Sneeuwwitje, Assepoester, Belle en Pocahontas. De kinderen (vooral de meiden) vinden het prachtig ! Ook is er in Noorwegen een leuke ride Maelstrom, Dan volgt China met shows metacrobaten, goed eten en een spectaculaire, net vernieuwde 360 graden-film, Reflections of China. Via Duitsland met eten en winkels, Italië met ook eten en winkels, kom je bij
het Amerikaanse paviljoen. Het hoogtepunt daar isThe American Adventure, verder uiteraard hamburgers, een winkel,shows op het buitenpodium en optredens binnen in het paviljoen van o.a. de acapella-groep The
Voices of Liberty. DanJapan met een grote winkel, eten en een wisselende tentoonstelling. Vervolgens Marokko heeft goed eten en leuke winkels en Frankrijkmet luxe eten, altijd heel druk, winkels en een goede film. Over de brug kom je in Engeland met winkels, een pub, fish and chips en buitenshows (zoals de Fab Four, namaak Beatles) en Canada met een spectaculaire 360-graden-film, een goede muziekshow buiten en een luxe restaurant. In Epcot is ook de Fast Pass. Operationeel bij de volgende attracties: Honey I shrunk the audience, Living with the Land, Maelstrom, Test Track, Soarin’ en Mission Space.

Ook in Epcot zijn er speciale evenementen door het jaar heen met als hoogtepunt, inderdaad, de kerstperiode. Met name in World Showcase is het optimaal kerst, met in alle landenpaviljoens kerstsfeer uit het desbetreffende land. Op het buitenpodium voor het Amerikaans paviljoenwordt er dan het kerstverhaal verteld door een bekend acteur en wordt er op z’n Amerikaans uitgepakt met een gigantisch orkest en een koor van zo n 300 man/vrouw.

 

Tips van Disney castmembers:

– Bekijk IllumiNations vanaf een terras in het Japan-paviljoen. Uitstekend uitzicht zonder mensen voor je. Te bereiken via de trap vlakbij de winkelingang. Andere goede zichtplekken: de brug vlakbij Frankrijk en tussen de paviljoens van Mexico en Canada bij de winkels. Deze laatste plek zit echter vlug vol. Mijn tip: voor het Duitsland paviljoen links naast de boot-aanlegsteiger.
– Als er wind staat, kijk dan even vanaf welke kant die komt, makkelijk te zien als de grote fakkels rondom het meer branden. Zoek dan voor IllumiNations een plek achter de wind. Bij het vuurwerk komt nogal wat rook vrij.
– Als je in een ander park zit en je wilt IllumiNations nog zien om 9 uur, ga dan met de auto
naar het hotel- en amusementscentrum de Boardwalk en parkeer daar de auto. Loop naar de winkels en daarna in 5 minuten naar de zij-ingang van Epcot en loop naar de brug bij Frankrijk. Na afloop boek je de winst, want je ontloopt de gigantische aantallen mensen, die allemaal tegelijk naar de uitgang willen.